3 spørgsmål om Ramadan

Ramadan er fastemåneden og en af ​​islams fem søjler, hvilket betyder, at det er en religiøs pligt for alle muslimer. Under ramadan skal du holde dig fra mad og drikke fra daggry til solnedgang efter Maghrib-bønnen.


Den hellige måned Ramadan er en særlig tid for muslimer. Det er en tid til eftertanke, bønner, gode gerninger og fællesskab. Den fysiske faste symboliserer den indre renselse – at flytte fokus fra det materielle til det spirituelle. Planeten er et fælles ansvar, som vi mennesker er blevet givet, og muslimer har derfor ifølge islam en religiøs forpligtelse til at beskytte og bevare miljøet.

Hvorfor ændres datoen for ramadan år for år?

Datoen for ramadan kan variere alt efter, hvor man befinder sig, og efter hvordan månen tolkes. Muslimer følger månekalenderen, som er baseret på månens faser, hvis 12 måneder er cirka 354 dage. Den er således 11 dage kortere end den gregorianske kalender, som er cirka 365 dage. 

Og det kan have stor betydning for, hvordan man oplever ramadan. Når ramadan falder om vinteren, kan det føles mindre anstrengende at faste, idet dagene er kortere, hvilket betyder, at fasten ikke varer så længe. Når det er koldere, er det også nemmere at klare sig uden vand.

Ramadan kan være noget mere udfordrende i sommertiden. I mange muslimske lande, i Mellemøsten og Afrika kan temperaturen stige til ekstreme niveauer, og i mange nordeuropæiske lande, som her i Danmark, kan fasten vare i over 20 timer.

Hvorfor skal man faste under ramadan?

At faste er en af de fem søjler i islam og er derfor en helt central del af muslimers tro. Alle, der helbredsmæssigt er i stand til det, skal ifølge islam faste. Børn og menstruerende kvinder er dog undtaget.

Hvad er meningen med Ramadan?

Ud over at faste er ramadan en spirituel højtid med refleksion og bønner – en tid centreret omkring generøsitet, medmenneskelighed og velgørenhed. Efter ramadan gør man et forsøg på at opretholde de gode vaner, man har tilegnet sig undervejs. 

Måneden afsluttes med en fest, Eid al-Fitr, og den begynder altid dagen efter afslutningen af ​​fastemåneden. Dagen tilbringes som regel i moskeen til fællesbøn og derefter med familien og venner med masser af god mad og samvær. Se også vores lækre opskrifter til Eid-festen.

I nogle lande varer Eid al-Fitr op til tre dage. Under Eid al-Fitr er det kutyme at forære gaver eller penge, særligt til børn. Mange deler også mad eller lignende ud til sine naboer. Før i tiden, og stadig i dag, slagtes dyr som for eksempel får eller lam, hvorefter indholdet uddeles til fattige, venner og familie. I dag donerer flere og flere dog blot penge til fattige. Faktisk er det obligatorisk for muslimer, der økonomisk er i stand til det, at give penge til velgørenhed.

Skriv et svar