Kommentarer til rapporten om ”Etniske minoritetskvinder og skilsmisse – med fokus på muslimske praksisser”

Dansk Islamisk Trossamfunds kommentarer til rapporten om ”Etniske minoritetskvinder og skilsmisse – med fokus på muslimske praksisser”.
Dansk Islamisk Trossamfund mener ikke, at det omtalte problem i rapporten nemlig ikke-anerkendte religiøse skilsmisser er udbredt i de muslimske minoritetsmiljøer. Det er vores holdning at problemet opstår på grund af uvidenhed om Islam og praktisering af gamle traditioner.
Islam er imod enhver form for tvang, der udøves af mennesker over for et andet menneske. Ifølge Profeten Muhammed (fred vær med ham) er ”Den bedste af jer (muslimer) er den, der behandler sin nærmeste (ægtefælle) bedst”. Heri ligger en forpligtelse for en mand at være god mod sin hustru.
Islam anser ægteskabet som en frivillig aftale. Denne aftale kan ophæves, når parterne er uenige eller når der foreligger en krænkelse af den andens rettighed. I sådan et tilfælde har en kvinde ligeså meget ret til skilsmisse som en mand. Der behøver ikke kun være tvang for at opløse et ægteskab, men alene fraværet af kærlighed er i sig selv nok til krav om opløsning. Et religiøst ægteskab behøver ikke at blive indgået eller opløst af en imam. Hvis parterne enige om skilsmissen og fortæller omverdenen, at skilsmisseaftalen er indgået, er det nok til skilsmissen, er gyldig. Kun hvis parterne er uenige kan man gå til en muslimske autoritet eller anden autoritet for at blive skilt. Det er en anerkendt sunnimuslimske holdning at en nikah / ægtepagtsaftale bliver ophævet, hvis parterne er blevet skilt af en ikke muslimsk autoritet som Familieretshuset. Da de fleste muslimer ikke kender disse regler, tror muslimske kvinder, at deres ægteskab stadigt er gyldigt selvom, det er opløst i Familieretshuset.
Rapporten om ”Etniske minoritetskvinder og skilsmisse – med fokus på muslimske praksisser” fortæller om en problemstilling som eksisterer på grund af et forkert traditionelt tankemønster. En løsning på det omtalte problem kan være at følge den engelske metode, hvor staten har oprettet rådgivende organer – som rapporten også nævner -, hvor muslimer kan henvende sig til, når de gerne vil skilles på muslimsk vis.
Kvinder, der henvender sig Dansk Islamisk Trossamfund om denne slags spørgsmål, henviser vi til den ovennævnte udtalelse.