I anledning af folketingets åbningsdag

Foto kilde: ft.dk. Fotograf Christoffer Regild
På vegne af Dansk Islamisk Trossamfund (DIT) ønsker vi held og lykke med det gode arbejde i det kommende folketingsår og håber, at folketinget vedtager beslutninger, der respekterer menneskerettigheder i et mangfoldigt og demokratisk samfund.
Vi muslimer, der udgør en minoritet i det danske samfund, tilfører samfundet en stor økonomisk og kulturel værdi. Vi arbejder ihærdigt på at binde leddene i hverdagen, som får tandhjulene til at dreje i industrien, byggeriet, detailhandlen, servicebranchen, hospitalsverdenen, skolevæsnet samt mange andre områder. Men det sidste årtis fokus i dansk politik har ignoreret denne virkelighed, hvorfor vi i stedet for at være en minoritet, der tilfører værdi, blev gjort til en minoritet, der suger energien af samfundet. Vi ønsker derfor en anerkendelse af den muslimske minoritet som værdiskabende og vigtigt element i samfundet. Denne holdning vil forhindre polariseringer og formindske had og racistiske grupperinger. Ligeledes ønsker vi en fjernelse af opdelingen af muslimer som ”ikke vestlig” og i yderste ende en fjernelse af at skabe en opfattelse om ”alle muslimer er terrorister”, da denne tankesæt vil sætte ild til samfundets dynamik og dele os op i – ”dem og os”.
Det sidste årtis politik har genereret adskillige straffelovsbestemmelser, der har været skræddersyet til at øge straffen for personer med muslimsk afstamning – alt imens -, man har set bort fra højreorienteret ekstremisters åbenlyse provokationer og økonomiske skader. Den samme politik har nedgjort mennesker med lave indkomster ved at opfinde ”ghettoplaner” og har tvunget mennesker ud af deres vante omgivelser. Ligeledes har adskillige stramninger i udlændingeloven gjort livet sværere for mange ny-danskere, der er mødt med flere urimelige krav om fx sprogkrav ved familiesammenføringer eller en endelig stopper for familiesammenføring ved at sætte et loft. Flygtninge har også fået smag på den forkerte politik, og er i dag nødt til at vente i 3 år for at få ægtefællen familiesammenført. Ligeledes har den politiske holdning skabt hjerteskærende ord for menneskeheden som ”at gøre tålt ophold utåleligt så muligt” for så vidt angår afviste asylansøgere, hvor selv børn ikke har fået lov til at få frisk tilberedt mad i deres små værelser på asylcentre.
Børn helt ned til 1 års-alderen har også følt det sidste årtis hårde udlændingepolitik, hvor de er blevet tvunget til at gå i vuggestue for at få udviklet deres danske sprog, selvom der er et stort videnskabeligt bevis på, at børn skal lære modersmålet først, inden det lærer et sekundært sprog. Den samme uheldige politik har udsat børnehavebørn for stres ved at kræve stopprøver, fordi de bor på et socialboligområde, hvor 30% af beboersammensætningen er af anden etnisk baggrund end dansk. Disse fremmedgørende politikker har også ladet ramt de muslimske friskoler, der har følt sig udvalgt til at blive generet med megen myndighedskontrol og anvisninger. Andre måtte dreje nøglen om, fordi støtten blev frataget, som følge af mindre fejl, der efter alt dømme kunne udbedres. Vi muslimer er skuffet af usaglige politik, der får muslimerne til at føle sig som anden -grads-borgere, hvilken udgør en hindring for sameksistens og vejen til en mere retfærdigt og demokratisk samfund.
Muslimer i Danmark er i dag velintegrerede og veletablerede. Dog er der er et få tal, som af socioøkonomiske grunde ikke bidrager til samfundets økonomi. Disse grupper bør behandles med omhu og ikke udsættes for uproportional politik og mål for at få dem tilbage i arbejdsmarkedet. Reglerne er i dag så strammet, at ingen mennesker på overførselsindkomst kan udnytte bistandssystemet.
Muslimer i Danmark ønsker en konsensus om opfattelsen og anvendelsen af ytringsfrihed i det offentlige rum. Det er ikke til diskussion, at ytringsfriheden er en grundlæggende menneskeret. Men ingen friheden er uden grænser, idet hvert individs grundrettighed grænser op ad et andet individs rettighed. Ytringsfriheden må ikke i dag bruges til at krænke muslimernes religiøse følelser og værdier. Det bør ikke være tilladt at brænde Koranen eller en anden religiøs bog. Hvis vi ikke bevarer de fine manerer overfor hinanden, så dør respekten og sammenholdet. Et andet vigtigt moment er, at tilladelse af sådanne handlinger skader Danmarks internationale omdømme som et land, der respekterer menneskerettigheder i stort omfang. Derfor beder vi folkevalgte politikere om at tænke på det samlet hele, når de lovgiver for almenvellet.
Vi ønsker som en muslimsk trossamfund, at politikerne tager dialogen med os om emner som vedrører muslimerne i Danmark. Vi er skuffede over, at politikerne navigerer efter pressens negative omtale. De muslimske fællesskaber bliver ikke hørt i de sager, som folketinget har taget stilling til efter, at medierne har lavet urigtige nyheder om dem. For eksempel udenlandske bidrag til opførelse af moskeer i Danmark, og imamer, der bliver honoreret fra udlandet. Vi ønsker, at politikerne foretager en grundig undersøgelse af de påstande medierne har fremsat, hvorved man tager dialogen med muslimske fællesskaber, moskeer og derved kommer til en konklusion. Dansk Islamisk Trossamfund holder altid dørene åbne for at tage en saglig diskussion, og vi vil med glæde bistå med vores viden til at belyse fejlagtige antagelser.
Vi muslimer er enormt begejstrede for at politikerne endelig har taget hensynet til klimaet til sig. Vi ser positivt på de nye inden for dette område, da vi ved, at moderjord er en gave fra Gud, som skal behandles med respekt og skånsomt, så de kommende generationer kan have glæde af den.
Endeligt ønsker vi på vegne af muslimer i Danmark, at muslimer ikke skal gøres til genstand for kortvarige politiske mål, da muslimer er en del af Danmark og en del af Danmarks fremtid.
Med venlig hilsen
Mustafa Incikli
Landsformand for DIT